Bojujeme s dezinformacemi

Bojujeme s dezinformacemi - Fotka
24.9.2019 Autor: Nadace O2

Úniková hra Fakescape učí děti na základních školách zábavnou formou kriticky přemýšlet o informacích, které se dozvídají z médií a sdílí na sociálních sítích.

Skupina studentů z brněnské univerzity pod vedením Miloše Gregora a Petry Mlejnkové navázala na velký úspěch své první hry Fakescape, která byla zaměřena na studenty středních škol. Hra vznikla v loňském roce a zahrálo si ji už více než 10 tisíc studentů z 82 měst v 10 zemích. Projekt také získal druhé místo v celosvětovém finále mezinárodní soutěže Peer-to-Peer.

Hra zaměřená na děti na druhém stupni ZŠ vznikla díky našemu podnětu – jako reakce na setkávání se s dětmi a pedagogy na základních školách v rámci programu O2 Chytrá škola, kde jsme naráželi na jednoznačnou potřebu se tomuto tématu dříve, než děti nastoupí na střední školy.

„Kritické myšlení a  mediální gramotnost patří mezi základní dovednosti současné doby. V rámci projektu O2 Chytrá škola jsme v intenzivním kontaktu s dětmi i  učiteli na základních školách, kterým dlouhodobě chybí kvalitní programy pro mediální výchovu.“, uvedla na dnešní tiskové konferenci naše ředitelka, Anna Kačabová. „Školy postrádají takové projekty, které by téma mediální gramotnosti dětem předávaly hravou a pro ně stravitelnou formou. Proto jsme na základě předchozí úspěšné spolupráce oslovili Masarykovu univerzitu a její studenty. Výsledkem je zábavná a chytrá úniková hra šitá na  míru žákům základních škol.“

O čem je nová hra Fakescape pro druhý stupeň základních škol

Příběh se odehrává ve  městě, ve kterém skupina vědců vyvinula vir, který mění lidi na tzv. dezinfombies, neboli nemyslící bytosti „nakažené“ dezinformacemi. Cílem hry je  najít vakcínu a uchránit tak lidstvo před virem a dezinformacemi.

Hraní hry Fakescape zabere přibližně jednu vyučovací hodinu. Třicet minut řeší žáci jednotlivá témata, ve  zbývajícím čase je pak prostor na vyhodnocení hry a diskusi s dětmi. Děti jsou rozděleny do skupin po maximálně 5-6 žácích, aby se mohly dostatečně zapojit.
Úniková hra se skládá ze  čtyř úkolů. Děti se postupně věnují následujícím tématům: čtení textu s porozuměním, manipulaci na fotografiích, rozpoznávání manipulativních titulků, vyhledávání a  ověřování fakt na internetu a bezpečnost hesel na internetu. Ve hře jsou použity konkrétní příklady ze sociálních sítí a část je také věnována influencerům a youtouberům.

Na závěr čeká děti diskuse o problémech a  zajímavostech, na které při hraní narazily. Hra Fakescape je vhodná jako úvod mediální výchovy na druhém stupni základních škol, protože přináší podstatná témata, kterým by se žáci během školního roku měli věnovat.

Hru Fakescape si budou moci žáci základních škol zahrát už od října.